A 2021. októberében kezdte el munkáját a műhelyünk. 8 gyermek vesz részt a foglalkozásokon. Heti egy alkalommal, hétfőnként „költöztünk” a kuckóba, ahol önfeledt alkotással töltöttünk alkalmanként kb. 40-60 percet.

A műhely célja: tehetséges gyermekek képességeinek kibontakoztatása, új technikák megismertetése, a vizuális kultúra, önkifejezés fejlesztése. Feladata: kézügyesség, fantázia, türelem, kreativitás fejlesztése. Az esztétikai érzékük és egyéni ízlésük összehangolásával készítik el az adott témában, a rendelkezésükre álló eszközökből, anyagokból az általuk elképzelt, megtervezett produktumot. A változatos anyagfelhasználással a különböző tárgyak tulajdonságairól, megmunkálási lehetőségeiről is ismeretet szerezhetnek. Az alkotás örömének átélése, egymás munkájának elismerésére, megbecsülésére nevelés, a társas kapcsolatok fejlődése is megvalósul a közös tevékenykedés során. Az egymástól való tanulás is jellemző egy-egy ötlet megosztásával.

Az anyaghasználat során szem előtt tartjuk a környezettudatos szemléletmódot, így felhasználva sok, mások által már használhatatlan dologból (pl. dobozok, kupakok, flakonok, tojástartók) tudunk valami újat varázsolni.

Alkotás közben beszélgetünk, mondókákat mondunk, zenét hallgatunk, éneklünk a témához kapcsolódva. Egy igazán nyugodt, önfeledt alkotó légkör hatja át a Varázskuckót.

 

Koncsek Monika

műhelyvezető óvodapedagógus